Andrahandsuthyrning

Vår policy kring andrahandsuthyrning
Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Här kan du läsa mer om vad som gäller i vår förening. Längre ner på sidan hittar du även den blankett som du behöver fylla i och lämna in till styrelsen i samband med din ansökan om tillstånd för att hyra ut.

För att kunna hyra ut din bostadsrätt i andrahand behöver det finnas ”skäl” för uthyrning. Dessa skäl kan till exempel vara:

  • Om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
  • Arbete, studier, värnplikt, vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till).
  • Sjukdom
  • När du hyr ut till egna barn
  • När du hyr ut till närstående (nytt sedan 1:a juli 2014)
  • När du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget (nytt sedan 1:a juli 2014)

Vi godkänner uthyrningsperioder på totalt 2 år, i enlighet med ett stämmobeslut.

En bostadsrättsförening kan aldrig ha strängare regler än vad hyreslagen föreskriver. Klicka på länken nedan för att läsa om vilka bestämmelser som gäller. Läs också i våra Stadgar, paragraf 18 och 19 för att se vad som gäller hos oss.

http://www.boupplysningen.se/hyra-ut/bostadsratt-andra-hand

Skriftligt godkännande
Du behöver alltid få styrelsens skriftliga godkännande för andrahandsuthyrning. Vi tillåter andrahandsuthyrning sex månader i taget och tar ut en lagstadgad avgift av dig när du hyr ut. Den totala kostnaden per år är 10 % av årets prisbasbelopp. Denna årsavgift delas sedan på 12 för att få fram avgiften per månad.

Exempel: Prisbasbelopp för ett år är 45 500 kr. Den maximala kostnaden vi tar ut per år är 10 % av prisbasbeloppet, alltså för detta år ca 4550 kr. Avgiften per månad under detta år blir då 4550/12 = 379 kr per månad.

Om du avbryter din andrahandsuthyrning tidigare är det viktigt att du meddelar oss. Det är nämligen inte möjligt att retroaktivt få tillbaka en avgift som redan är inbetald. Fyll i blanketten nedan och posta den i styrelsens brevlåda alt scanna den och maila till: styrelsen@stormyrtosen2.se.

Vi rekommenderar att du är ute i god tid, minst en månad innan tänkt startdatum med din ansökan för andrahandsuthyrning. Styrelsen godkänner förfrågningar om andrahandsuthyrningar en gång i månaden när styrelsen samlas på styrelsemöte.
Här hittar du blanketten du behöver fylla i och maila styrelsen för andrahandsuthyrning:
Blankett för andrahandsuthyrning

Din lägenhet är inte ett hotell

Får man hyra ut sin lägenhet som Air BnB?
Det är inte tillåtet att hyra ut sin lägenhet som Air BnB enligt styrelsens beslut

Observera! Det är inte tillåtet att använda din lägenhet för spekulation eller upplåta den för hotellverksamhet. De senaste åren har det blivit mer och mer populärt att hyra ut lägenheter till Airbnb och liknande sajter. Det är något vi i Stormyrtösen2 avråder ifrån. Anledningen är att vi vill ha koll på vår fastighet och vilka som bor här. Läs gärna mer på länken nedan. Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd kan det leda till att du blir av med din lägenhet och utesluts ur föreningen. Har du frågor eller funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta oss!

http://www.sbc.se/Aktuellt/Korttidsuthyrningar-utan-styrelsens-tillstand-kan-strida-mot-lagen1/